Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Αρχαιολογικά Μουσεία Εύβοιας

Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας

   Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας στεγάζεται σε ένα ισόγειο κτίριο, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 13 και συγκεντρώνει ευρήματα από όλη την Εύβοια.
   Τα εκθέματα του Μουσείου τοποθετούνται χρονολογικά από την Παλαιολιθική μέχρι και την Ύστερη Ρωμαϊκή Εποχή και προέρχονται από ανασκαφές που έχουν γίνει στην Εύβοια.Διαθέτει συλλογές με ευρήματα από τον οικισμό και το νεκροταφείο της Μάνικας (2800 - 1900 π.Χ.), ειδώλια από τη μυκηναϊκή εποχή, συλλογή Οικονόμου με ευβοϊκή, βοιωτική κεραμική και κοροπλαστική, συλλογή κλασικών και ελληνιστικών νομισμάτων από τη Χαλκίδα, Ερέτρια και την Κάρυστο, ρωμαϊκά γλυπτά από τη Χαλκίδα και την Αιδηψό, επιτύμβια μνημεία από τη Χαλκίδα, τη νέα Λάμψακο και τιμητικά ψηφίσματα. Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν ένα καθισμένο γυναικείο άγαλμα του 4ου αι. π.Χ., μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με παράσταση νέου και σκύλου, άγαλμα του Αντίνοου , ακέφαλο άγαλμα Απόλλωνα ή Διονύσου, γυναικείο άγαλμα Ελληνιστικής Εποχής και δυο κεφάλια κούρων Αρχαϊκής Εποχής. 
Το πιο σημαντικό έκθεμα όμως είναι το στεφάνι με τα 133 χρυσά φύλλα ελιάς, το οποίο χρονολογείται γύρω στο 90 π.Χ. Το στεφάνι βρέθηκε το 1997 μετά από ανασκαπτικές εργασίες στην Αγία Ελεούσα, σε έναν από τους 52 τάφους που ανασκάφτηκαν σε νεκροταφείο ελληνιστικής εποχής.

Από: http://odysseus.culture.gr














Από:http://www.servitoros.gr


Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή από το 1991. Περιέχει ευρήματα από την Ερέτρια, το Λευκαντί, την Αμάρυνθο, τη Μαγούλα και καλύπτουν χρονολογικά τις περιόδους από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και τα Ρωμαϊκά Χρόνια. Υπάρχει και μια χρονολογική ταξινόμηση των αντικειμένων, ξεκινώντας από τα αρχαιότερα και καταλήγοντας στα νεότερα. Συγκεκριμένα, στο μουσείο εκτίθεται κεραμική, όλων των περιόδων, γλυπτά, αγγεία, ειδώλια, είδη πολυτελείας από την Ανατολή, κοσμήματα από χρυσό, ασήμι, χαλκό, φαγεντιανή, λυχνίες και οπλισμό. Από αυτά ξεχωρίζουν:ο πήλινος Κένταυρος από το Λευκαντί, ένα περιδέραιο από φαγεντιανή με χάντρες, το σύμπλεγμα Θησέα και Αντιόπης από το ναό του Δαφνηφόρου Απόλλωνος της Ερέτριας, πήλινο γοργόνειο από την "Οικία των μασαϊκών" κ.ά. Το πιο σημαντικό έκθεμα είναι ένας τάφος από τους αυτοκρατορικούς χρόνους, που βρέθηκε σε οικόπεδο στην Ερέτρια και έχει τοποθετηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο από το 2003.

Από:http://www.servitoros.gr












Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου

Στον παραλιακό δρόμο της Καρύστου βρίσκεται το Γιοκάλειο Ίδρυμα, όπου περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βιβλιοθήκη. Στο κτίριο αυτό, το οποίο ήταν κληροδότημα του Νικόλαου Γιοκαλά, στεγάζεται και το μουσείο. Φιλοξενούνται ευρήματα από τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, από τα δρακόσπιτα της Όχης, και των Στύρων, αρχιτεκτονικά μέλη, επιτύμβιες στήλες, επιγραφές και ανάγλυφα από ναούς.







Από:http://www.servitoros.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου